Bir kaç gün önce değerli bir arkadaşım aradı , yeni bir dergi çalışması olduğunu ve orada zeytinyağı ile ege bölgesini anlatan yazıya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Eski defterleri karıştırırken karşıma medyada olay olarak lanse edilen ,sektörde eleman açığını kapatacak bir eğitim ile ilgili 2009 yılında yazdığım yazıya rastladım.
Balık hafızalı bir toplum olduğumuz için çabuk unutuyoruz ve hesap sorma alışkanlığımız yok !
2009 tarihli yazının linkini de buraya bırakıyorum ki merak eden tıklayıp okusun da sonra bu yazı ne demesin.
(http://zeytince-zeytindost.blogspot.com.tr/2009/ ) ” Aydın havası ” başlıklı yazım.
“Zeytinyağı Tadım Uzmanı Yetiştirme Programı”
150 milyon civarında zeytin ağacı bulunan Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde 5’inci sırada bulunuyor. Zeytinyağı üretiminde teknolojinin gelişmesi ile birlikte kalitenin artması, sektörde tadım uzmanı ihtiyacını beraberinde getiridi.
Yetkililer piyasada zeytinyağı tadımcısının (tadım panelisti) sektörde yok denecek kadar az olduğundan şikayet ediyor. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ülkemizin dört dev kuruluşu bir araya geldi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin onayı ve desteğiyle Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin tesislerinde ve Tariş uzmanlarınca verilecek 2 günlük eğitim Yeni Asır medya grubunun basın sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Organizasyonu ise Deulcom International üstleniyor.
NEDEN ÖNEMLİ
- Avrupa Birliği’ne uyum süreci ve-dış pazar baskısı nedeniyle tadım analizleri tebliğlere girmesi tadım uzmanlarını zorunlu kılıyor.
- Önümüzdeki yıllarda yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zeytinyağı üretim miktarı çok hızlı bir şekilde artış gösterecek. Bu nedenle kaliteli zeytinyağı üretmek daha da önem kazanacak. Tadım eğitimini almış olan bir kişi, zeytinyağının tadına bakarak, zeytinin cinsinden, üretimde kullanılan ekipmanın özelliklerine, yağın saklama koşullarından ambalaj hatalarına kadar her türlü konuda bilgi sahibi olabilmektedir. Bu özellikler de üretim aşamasında yapılan tüm hataları anlayarak minimuma indirilmesini sağlar.
- Kuruluşların bu eğitimleri alması zamanla tüm üretim hatalarını sıfıra indirecek ve ülkemizde daha kaliteli yağların üretimine olanak sağlayacaktır.
NE KAZANDIRACAK?
- Bu iki günlük eğitimde zeytinyağı tadım uzmanlığının temel bilgilerini alacak ve pratik yapma olanağı bulacaksınız.
- Tariş, UZZK, Yeni Asır ve Deulcom onaylı bir katılım belgesine sahip olacaksınız.
- Bu eğitim sonunda yetenekli olan kursiyerlere özel sektörde kısa süreli iş deneyimi kazanma şansı tanınacak.
- Yepyeni bir kariyere adım atmış olacaksınız.
KİMLER KATILABİLİR?
- Zeytinyağı sektöründe çalışanlardan ev hanımlarına, öğrencilerden gurme ve aşçılara, gıda ve kimya mühendislerinden damak zevkine inanan tüm okurlarımız katılabilir.
NASIL BAŞVURACAKSINIZ?
DEULCOM INTERNATIONAL
Konak Pier Karşısı No: 34 Konak İzmir
TEL: 0232 483 33 79
EĞİTİM İÇİN NE DEDİLER…
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan: “Zeytinyağı kültürünün gelişmesine katkı koyacak olan bu tür projeleri destekliyoruz. Tariş uzmanlığıyla verilecek olan bu eğitimlerin başarılı olacağına inanıyoruz.”
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin: “Kutsal bir ürün olarak kabul ettiğimiz zeytinyağının ülkemizde daha iyi tanınması, gelişmesi ve tüketicinin bilinçlenmesi adına bu önemli projeye imza atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kutsal ürünü daha iyi tanımak isteyen herkesi tesislerimize bekliyoruz.”
Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı: “Toplumsal gelişime önayak olmak isteyen gazetemiz böyle bir projenin ortağı olmaktan gurur duymaktadır. Kriz döneminde ve işsizliğin arttığı bir ortamda insanlara hızla gelişen zeytinyağı sektöründe bir kariyer fırsatı sunmak bizi ayrıca mutlu ediyor.”
Deulcom International Yönetim Kurulu Başkanı Baybars Altuntaş: “Zeytinyağı gelecek vadeden bir sektör ve yetişmiş elemana olan ihtiyaç da giderek artıyor. Böyle bir alanda iş bulup çalışmak ve geleceğine şekil vermek isteyenler için büyük bir imkan yaratmış olduk.”
2009 Yılı haziran ayı başlarında Yeni Asır gazetesi ve medya ilanları ile basına tanıtılan TARİŞ ve UZZK tarafından desteklenen yukarıdaki zeytinyağı tadım eğitimini başarı ile bitiren 2 kişi TARİŞ İzmir zeytinyağı laboratuvarında işe başlayacaktı !
Üzerinden 7 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen sektörün ihtiyacı bu eğitimden faydalanmış olan duyusal analiz panelistleri nerede hangi sektörde çalışıyorlar ?
Tariş zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarlarında çalışmaya başlayacak 2 kişi halen çalışmakta mıdır, yoksa hiç işe alınmamışlar mıdır?
Kısa süreli iş deneyimi yaşayan kursiyerlerin sgk girişleri yapılmış mıdır?
Biz yaparız olur mantığı ile hareket eden sektör çatısının kiremitleri bunun hesabını vermişler midir, aldıkları eğitim bedelleri yanlarına kar mı kalmıştır ?
Her zaman ki gibi susup, insanların aklı ile dalga geçip su sızdırmaya devam mı edeceklerdir ?
Basit bir cümle ile konunun muhatapları hayatta iken lütfen bir açıklama yaparlarsa sektör adına vicdanımızın rahatlamasına yardımcı olacaklardır diye seviniyorum.
Serdar Öçten ÜNSAL