Zeytini Kuşlar Diker

“Her yıl zeytin hasadında ağaçların tepelerinde kalan birkaç zeytin için büyüklerim ‘onlar da kuşların göz hakkı’ derler. Ben kuşların da zeytini sevdiklerini bilmezdim doğrusu!”

Zeytinle içiçe süren bir yaşam. Bu yaşamın içinde büyüyen çocuklar ve onlarla birlikte boylanan zeytin fidanları…

Ege’nin şirin bir köyünde yaşayan üç kişilik çekirdek bir ailenin zeytine olan tutkusu, inancı. Zeytinin Anadolu kültüründe yeri ve evrenselliği…

Zeytinin binlerce yıllık serüveninin izini sürerken çocukları da katmalı bu coşkulu yolculuğa. Hatta öyküyü onların bakış açısından anlatmalı ve heyecanlarını paylaşmanın tadına varmalı. Çocukların

meraklı sorularına yanıt ararken, onlarla birlikte araştırmalı, öğrenmeli zeytinle ilgili merak ettiğimiz birçok şeyi. Bunları yaparken zeytinin kültürleri birleştiriciliğine tanık olmalı…

Ayşe Aktül-Schäfer bu kitabında bize zeytinle ilgili birbirinden değerli bilgileri, konunun uzmanlarıyla birlikte aktarıyor. Birçoğunu ilk defa göreceğiniz fotoğraflarla ve çizimlerle süsleyerek, keyifle okunmasını sağlıyor, sizi zeytinliğine misafir ediyor.

Ayşe Aktül-Schäfer 1960 Kütahya doğumlu. Evli ve bir kızı var. Türkiye’de liseyi bitirdikten sonra, Almanya’nın Wuppertal Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gördü. Alman Kültür ve Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen olarak atanmadan önce, çeşitli gazete, radyo ve televizyonlarda muhabirlik yaptı. Anadolu kültürüyle ilgili bir radyo dizisi hazırlamak için gittiği Ege’nin sevimli bir dağ köyü olan Şirince’de bakımsız kalmış bir zeytinlik satın aldı. Yılın bir bölümünü ailesiyle birlikte zeytinliğindeki evinde geçirmekte ve zeytin ağaçlarının bakımıyla bizzat kendisi ilgilenmektedir.

Zeytin sevdalısı yazar 2000 yılında eşiyle birlikte Köln’de Türkiye’nin zeytin kültürünü ve zeytinyağlarını tanıtım amaçlı Olea Organica adında bir şirket kurdu. Katıldığı zeytinyağı fuarlarında Almanların Türkiye’de zeytin ağaçlarının varlığını ve zeytinyağı üretiminin olduğunu ilk defa duyduklarını ve ilk defa Türk zeytinyağının tadına baktıklarını söylemeleri karşısında, ülke olarak tanıtım eksikliğimizi gören ve zeytinyağı eğitiminin okullarda başlaması gerektiğine inanan yazar, kendi okulu başta olmak üzere çeşitli okullarda zeytinle ilgili projeler yaptı.

Gesamtschule Rodenkirchen Okulunda görevine devam eden yazar, Almanya’nın tanınmış bağ bölgelerinden Mosel ve Rheinland-Pfalz’da bağcılık yapan Alman arkadaşlarıyla birlikte, Türkiye’den getirdiği fidanlarla küçük zeytinlikler kurarak bu çalışmalarıyla Alman kamuoyunun büyük ilgisini çekmeyi başardı. Ülkemizin zeytin kültürünü tanıtım amaçlı hazırladığı “Zeytini Kuşlar Diker” kitabı Almanya’da Türkçe derslerinde okutulmakta ve okullarda proje kitabı olarak kullanılmaktadır. Kitabın Almanca çevirisi 2013 yılında basıma girecektir.

Aradığınız kelimeyi yazın ve enter tuşuna basın